Yapısal Reform Nedir? Nasıl Yapılır?

Yapısal reform nedir? Nasıl yapılır? Yapısal reform kavramı, bir ülkenin iktisadi yapısının, dışarıdan gelen tehdit ve tehlikelere karşı daha dayanıklı hale getirilmesi ve mevcut iktisadi sistemin en verimli hale getirilmesi çabasını kapsamaktadır. İktisadi reformların temel amacı ülkenin dışa bağımlılığını azaltıp parasının gücünü artırmaktır. Bunun da en basit yolu ithalatı azaltıp üretim ekonomisini ana amaç edinmekten geçer. Yapısal reformların ana konuları aşağıda özetlenmiştir:

1- Serbest Piyasa Ekonomisi

Serbest Piyasa ekonomisi, kapalı ve devletçi ekonomilere göre her devletle daha fazla iletişim halindedir. Çok daha hızlı büyür. Ancak tüm bu avantajlarının yanında bazı riskleri barındırır. Eğer katma değer üretimi azalıp cari açık artmaya başlarsa çok hızlı bir şekilde dışa bağımlı hale gelebilir. Bu yönden daha dış müdahalelere açık bir ekonomidir diyebiliriz. Dış oyuncular tarafından kolaylıkla manipüle edilebilir.

2- Hukukun Üstünlüğü

Hukukun üstünlüğünün kabul gördüğü ülkeler yabancı yatırımcı için daha risksiz bir yatırım aracı olarak kabul edilir. Bunun yanında hukukun hiçe sayıldığı ülkeler yabancı yatırımcılar için her zaman riskli bölgelerdir.

Yapısal Reform Nedir?
Yapısal Reform Nedir?

Bunun nedeni sermaye sahibinin yegâne amacının sermayesini korumak olmasıdır. Hukukuna güvenmediği ülkelerde yatırımcılar haksız yere sermayelerine el konulabileceği veya gasp edilebileceği tedirginliğini yaşarlar.

3- Liyakat

Liyakat, işin ehli kişilerden en hak edenin ilgili makama hak ederek gelmesidir. Bir bakıma torpilin ve devreciliğin tersidir diyebiliriz. Özellikle ekonomi gibi hassas konularda konunun uzmanlarının görevlerinde olması ve ekonomiye yön vermesi her zaman ülke için büyük bir kazançtır.

İlginizi Çekebilir  Vodafone Faturalı Hatta Kredi

4- Ülkenin Siyasal Güvenliği

Ülke üzerindeki dış tehditlerin artması yabancı yatırımcıyı ürkütür. Zira olası bir savaş halinde ülkeye para giriş ve çıkışları sekteye uğrayacağı gibi ekonomisinin çökmesi, gayrimenkullerinin değer kaybetmesi de gayet olağandır. Sonuçta savaşlar hiçbir zaman ucuza yapılmaz. Bu nedenle barışçıl politika izleyen ülkeler yatırımcı açısından her zaman daha iyi karşılanır.

Faturaya Kredi

5- Bilim ve Teknoloji

Bilim ve teknoloji bir ülkenin ihracatındaki katma değeri belirleyen en önemli unsurdur. Çünkü örnek olarak bir televizyonu yapmak için gereken hammadde, ülkeye 1 birim para getirebilirken, televizyonun yapılmış hali 10 birim para getirmektedir. Bu yüzden ülkenin cari açığını azaltacak en önemli ürün teknolojidir.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*