
Birçok insanın mağduriyetine sebep olan senetler kimi zaman senet veren kimi zaman da senet alanı zor durumda bırakabiliyor. Ödenmeyen senetler, bazı sorunlara yol açıp krizlerin yaşanmasına neden olabiliyor. Kişiler senet verirken ve alırken oldukça dikkatli davranarak senet işlemlerini gerçekleştirmeliler. Peki, senet nedir? Senet Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Senet Nedir?
Senet, bir kıymetli evraktır. Kişiler veya şirketler arası ödemelere konu olan durumları senet ile garanti almak mümkündür. Bir diğer adıyla alacak hakkı doğuran, karşı tarafın borcunun olduğunu gösteren yazılı bir belgedir. Senet oldukça uzun yıllardır kullanılan bir kıymetli evrak olması nedeniyle güvenilirliği oldukça fazladır.
Ortaya çıkışı Roma İmparatorluğu’na dayanan bu kıymetli evrak, karşılıklı iş yapmış iki tarafı alacaklı ce verecekli olarak ikiye ayırıyor. Senedi veren kişi karşı tarafa borcunu ödeyeceğine dair belge imzalarken, alan kişi borcuna karşılık bir yazılı belge almış oluyor. Bu belgenin geçerliliği tasdiklenmiş olmalı ve buna bağlı olarak bir kefil gösterilmiş olmalıdır.
Senet Nasıl Doldurulur?
Senet doldururken oldukça dikkat edilmesi gereken bazı kısımlar bulunuyor. İnsanlar senet alırken veya verirken nereye dikkat etmesi gerektiğine önem vermeli ve bunun doğrultusunda işlem yapmalıdır. İşte senet doldururken dikkat edilmesi gereken unsurlar;
- Senedin üzerine vade sayısı ve ödeme günü mutlaka doğru biçimde yazılmalıdır. Aksi takdirde geçerliliğini yitirir.
- Ödenecek olan tutarın ne kadar olduğu ve hangi para cinsiyle ödeneceği belirtilmelidir. Miktarı yazarken başına ve sonuna “#” işareti kesinlikle yazılmalıdır.
- Verilen senedin sayısı birden fazlaysa her birine tek tek yukarıdaki işlemler uygulanmalıdır.
- Senetlerin hepsinin üst köşesinde doldurulması şart olmayan bir numara boşluğu bırakılır istek üzerine buraya numara yazılabilir.
- Senedin kime ait olduğu belirtilmelidir. Bir şahıs veya şirket olup olmaması önemlidir.
- Ödeme tarihi ve vadesi senette belirtilen yere eksiksiz ve doğru bir şekilde yazılmalıdır.
- Borçlu veya alacaklı olan kişinin ismi kesinlikle yazılmalıdır.
- Senet üzerine yazılacak olan miktar yazı ve rakamla ayrı ayrı yazılmalıdır.
- Senette alt köşeye senedi ödemekle mükellef olan kişinin bilgileri yazılır.
- Kefil olan birisi varsa onun adı da belirtilmelidir.
- Bu işlemler yapıldıktan ve senet doğru bir şekilde doldurulduktan sonra senedin tarafları sağdaki alt köşeye imzalarını atarlar.
- Kefil bulunuyorsa onun da imzası gerekir.

Senet Ödemesi Nasıl Alınır?
Vadesi dolan senetleri alımı oldukça kolaydır. Bir senedi tahsil edebilmek için ilk olarak o senedin vadesinin gelmiş olması gerekir. Vadesi gelmiş olan kişiler senetleri ile birlikte giderek borç verilen kişiden veya bağlantılı olunan bankadan alınabilir. Gerekli olan belgeler eksiksizce götürüldüğünde senette yazılı olan tutar kısa bir sürede kişilere verilir. Nüfus cüzdanı, senedin aslı gibi belgeler bankaya götürülür ve senedin tahsilatının yapılması istenildiği söylenir. Ödenecek olan tutar çok fazla değilse ve bankada bu tutar varsa kişilere verilir ancak tutar fazlaysa ve bankada o miktarda para yoksa bankalar kişilerden birkaç gün isteyebilir. Bu süre zarfında banka parayı ayarlar ve kişilere haber vererek parayı teslim eder.
Senet Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Senet bir yasal evraktır ve bu yüzden ödenmemesi gibi durumlarda hukuksal yollara başvurulur. Örneğin bir senedin günü gelmişse ve borçlu taraf senedi ödememekte ısrar ediyorsa alacaklı taraf bir avukata başvurabilir. Böylelikle avukat gerekli evrakları ayarlar ve işlemleri yaparak bir icra takibine başvurabilir.
İcra takibinin başlatılması ve işleme koyulması kişilerin isteğine göre değişiklik gösterebilir. Bazı işletmeler ilk önce iletişim kurarak senedin ödenmesini ister, bir sonuca varılamadığı takdirde icraya başvurur bazıları ise hiçbir iletişime geçmeden direk olarak icraya başvurur. Bu nedenle senet borcu oldukça önemlidir ve mutlaka ödenmesi gerekir aksi takdirde icra söz konusu olacaktır.
Senet Borcu Ne Zaman Silinir?
Senet borcunun silinip ortadan kalkabilmesi için borcun ödenmesi gerekecektir. Ödenmeyen borçlar kalacaktır ve sürekli olarak kişilerin karşısına çıkacaktır. Bununla beraber mahkemelerde senedin silinmesi, hakim kararına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Örneğin iflas eden ve artık bir ödeme gücü bulunmayan fakat zamanında senet borcu olan kimsenin borcu bir mahkeme kararı ile ortadan kaldırılabilir. Veya borcun bir kısmı silinip bir kısmı ödenmek zorunda bırakılabilir. Ayrıca icra başlatılan ve icra yoluyla mallara el konulan kişilerin borcu icra yoluyla da kapanabilir. Ancak haczedilen varlıkların borcu tamamen karşılamaması durumunda borç tamamen silinmez. Malların değeri kadar silinir.
Senet Borcu Ödenmezse Hapis Cezası Var mı?
Senet borcunu ödenmeyen kişilerin cezası icra yoluyla taşınmaz varlıklarının haczedilmesi olacaktır. Ancak kişiler icra takibini durdurup borcunu yakın bir süre içerisinde ödeyeceğini bildirir fakat belirttiği süre zarfı içerisinde borcunu ödemezse kişi hapis cezası ile cezalandırılabilir. Bunun dışında hiçbir senet borcu için herhangi bir hapis cezası olmaz. Hukuk yasaları ve kuralları içerisinde hiç kimse bir senet borcu nedeniyle hapis cezasına çarptırılamaz ve adli bir para cezası verilemez. Yalnızca icra takibi başlatılır ve bu takip doğrultusunda borç tahsil edilebilir. Borcu ortadan kaldıran haller arasında hiçbir şekilde hapis cezası bulunmamaktadır. Hapis cezasının verilmesi mümkün değildir.
Senet Borcu Sorgulama
Senet borcu olduğunu düşünen ve olup olmadığını öğrenmek isteyen kişiler ufak bir sorgulama sayesinde borcunun olup olmadığını öğrenebilir. Bunun için bir e-devlet şifresinin olması yeterli olacaktır. E devlet şifresi olan kişiler;
1) İlk olarak kimlik numaraları ve şifreleri ile sayfaya giriş yapmalılardır.
2) Sayfaya giriş yaptıktan sonra üst kısımda bulunan arama butonuna gelmelilerdir.
3) Arama butonuna senet borcu sorgulama yazdıktan sonra en başta çıkan sayfa linkine tıklanır.
4) Açılan sayfada istenilen bilgiler girilerek sorgulama yapılır.
5) Bu sorgulama işlemi istenilen her zaman yapılabilir ve borç durumu öğrenilebilir
Senet Borcu Nasıl İtiraz Edilir?
Kişilerin senet borçlarına itiraz etme hakları vardır fakat bunun için yeterli ve geçerli sebeplerinin olması gerekir. Örneğin;
– Senet imzaladığı sırasında bir baskı ve tehdit altındaysa,
– Senedi imzaladı dönemler psikolojik olarak akıl denge sorunları yaşıyorsa,
– Senedi imzalarken sarhoşsa,
– Senet imzaladığını hatırlamıyorsa,
– Senedin üzerinde yazan tutar çok fazlaysa,
– Senedi ödemesine rağmen borç silinmediyse,
Yukarıdaki gibi sebeplerden dolayı kişiler senede itiraz edebilir. Bunun için bağlı oldukları mahkemeye başvuruda bulunarak itirazlarını belirtilebilirler. Bunun yanında borcu ödediğine dair belgeler varsa bu belgeler ve şahıslar bildirilmelidir. Bu şekilde itiraz gerçekleşir fakat itiraz süresi öğrendikten ve zorla senet imzalatıldıktan sonra 24 saat içinde dir. Bu süre içerisinde itiraz da bulunulmalıdır. Aksi takdirde borç kabul edilmiş sayılır ve ödemekle yükümlü olunur.
Senet Ödenmezse Maaşa El Konulur mu?
Senedin ödenmemesi durumunda senedi ödemeyen kişi için başlatılan icra takibi sonucu herhangi bir mal varlığının olmadığı öğrenildiği durumunda veya borçlu kişinin üzerindeki taşınmaz malların haklarını başka birine devrederek onları koruma altına fark edildiği takdirde kişilerin herhangi bir kurumdan maaş alıp almadıkları sorgulanır.
Eğer kişi bir yerde çalışıyorsa ve buradan belirli bir miktarda maaş alıyorsa, bu maaştan kesinti yapılarak borcu taksitler halinde ödemeye tabii tutulur. Ancak şöyle bir durum vardır ki kişilerin maaşlarının tümüne el koymak mümkün değildir. Kişi ne kadar maaş alıyorsa bu maaşın yalnızca %25’lik tutarına en konulabilir. Örneğin 1000 TL maaş alan ve senet borcunu ödemeyen kişiden mahkeme kararıyla her ay 250 TL kesilir ve alacaktı tarafa verilir. Maaşın da olmaması veya kesilmesi durumunda yalnızca icra yoluna başvurmak ve bu yolla borcu tahsil etmek gerekecektir. Bu sebepten dolayı senet verilirken oldukça dikkat edilmeli, karşı tarafın güvenilirliğinden emin olunmalıdır.
Senet yüzünden icra ve ardından haciz başlatıldı. Üzerime tapulu toprak tapulu ev var. Tapu sadece benim üzerime. Evliyim. Eve haciz gelirmi yani satışa çıkarılır mı?. Çünkü geçtiğimiz senelerde çıkan bir yasa ile evlendikten sonra alınan her mal eşiyle ortak sayılıyor du. Yinede haciz konulabilir mi. Satışa çıkarılır mı